Ceremonieel trouwen; hoe, waarom en wanneer?
Ceremonieel trouwen betekent dat je niet voor de wet trouwt, maar dat wil niet zeggen dat je huwelijksdag niet als een echte huwelijksdag kan voelen! Nee, want we willen wel echt trouwen, wordt er vaak gezegd. Dat snap ik helemaal, maar lees toch eens deze blog over ceremonieel trouwen en dan denk ik echt dat je er anders over denkt!
Bij ceremonieel trouwen denk je natuurlijk aan stellen die al jaren samen zijn of die misschien al een keertje getrouwd zijn en de ceremonie graag nog een keertje over zouden willen doen. Of, zelfs, over een hele andere boeg; een trouwceremonie met je lievelingsdier of je beste vriend of misschien wel je vriendinnenclub! Dat kan natuurlijk ook nog allemaal. Maar, let op: juist bruidsparen die voor de wet gaan trouwen, kunnen dus ook echt kiezen voor een ceremoniële bruiloft, met de volgende reden: het kostenplaatje. Want wist je dat je voor trouwen op locatie zowel de kosten van de gemeente hebt als de kosten voor de zelfstandig Babs?
Als zelfstandige trouwambtenaren zijn wij bijna allemaal verbonden aan een gemeente, waar wij benoemd en beëdigd zijn. Voor de huwelijken die wij voltrekken in de gemeenten, buiten de gemeente waar wij zelf benoemd zijn, moeten wij altijd een benoemingsaanvraag indienen. En daar zitten kosten aan verbonden, die overigens per gemeente verschillen. De gemeente rekent dus een bedrag voor trouwen op de locatie en daarbij betaal je ook het tarief van de zelfstandig Babs. Dat lijken zo dus dubbele kosten en die kun je voorkomen als je kiest voor een ceremonieel huwelijk!
Want wat de bruidsparen dan doen, is bijvoorbeeld een week voorafgaand het ceremoniële huwelijk, trouwen voor de wet op het Gemeentehuis. En zelfs dat kun je zo klein en zo uitgebreid doen als je zelf wilt. Even kort, alvast met alleen de getuigen of ietsje uitgebreider met alleen je naaste familieleden. Geloof me, zo kun je gewoon 2 keer je bruiloft vieren en heb je alvast een extra feestje om in te komen! Op het ceremoniële huwelijk is er overigens niets anders dan op een huwelijk voor de wet; zo spreek je het jawoord uit, wisselen jullie de ringen en kunnen de getuigen gewoon de (nep)akten tekenen. En dan mogen jullie zelf kiezen of je het juist wel of niet aan je gasten vertelt, want zij zullen het echt niet door hebben!
En? Zijn jullie overtuigd?